• Przedstawiamy posty, które dotyczą odżywiania oraz mają na celu zwrócić uwagę potencjalnych dawców krwi w szczególności ludzi młodych i tych, co nie podjęli jeszcze decyzji o oddawania. By pomóc nam w tym –  udostępnij tę stronę! 
  • Zapraszamy do większego zagłębienia się w tematykę honorowego krwiodawstwa zebraną na naszej stronie. Jest to zbiór postów, z którymi warto zapoznać się tak przed rozpoczęciem przygody z honorowym oddawaniem krwi ale również chcąc ją bardziej poznać czy choćby dowiedzieć się czegoś więcej.
  • Wszelkie opracowane tematy dotyczące krwiodawstwa można znaleźć w zakładce:
    FAQ – najciekawsze i najważniejsze (kliknij).

jabłko owoce odzywianie krwiodawstwo oddaj krew legionhdk


Jabłoń domowa – opis i pochodzenie

  • Jabłko jest owocem jabłoni, rośliny wieloletniej należącej do rodziny różowatych. Najpowszechniejszą odmianą jest jabłoń domowa, która powstała w wyniku samoczynnego krzyżowania dwóch dziko rosnących na Kaukazie, a następnie w wyniku działań hodowlanych człowieka uzupełnionego o geny kilku innych naturalnie występujących w Azji i Europie gatunków. Należy do najbardziej popularnych w uprawie drzew owocowych w strefie klimatu umiarkowanego. Znanych jest ok. 25 gatunków dziko rosnących, w Polsce występuje kilka z nich.

jablko mapa pochodzenie jablka odzywianie krwiodawstwo oddaj krew legionhdk


Zastosowanie – smaczna kuchnia i piękny wygląd!

  • Jabłko – Polski Król owoców – głównie za sprawą swoich właściwości, smaku i wszechstronnego zastosowania. Owoce spożywane są surowe i w postaci przetworów. Jest cenionym owocem w wielu dziedzinach, między innymi w gospodarstwie domowym i kosmetyce.
  • Jabłka mają najwięcej zastosowań kulinarnych m. in. przetwory, soki, kompoty, musy, desery, nadzienia do ciast, wypieki, stosowany jako dodatek do mięs itd.
  • W kosmetyce także znajduje szerokie zastosowanie np. pozyskuje się z nich naturalną substancję powierzchniowo-czynną o właściwościach myjących, która nie niszczy bariery lipidowej naskórka. Stąd jej obecność w mydłach, szamponach, żelach do kąpieli.
    *


Skład jabłka i właściwości prozdrowotne

  • W języku angielskim przysłowie „An apple a day keeps the doctor away” opisuje, jakim symbolem zdrowia jest jabłko, które ma znaczne walory odżywcze i zdrowotne. Zawierają witaminę C, większość innych witamin (B1,B2, B3, B5, B6, B9, B12, A i Retinol, E i tokoferol, D, K, β-Karoten, likopen) i minerałów, dużą ilość błonnika roślinnego, kwercetynę (44 mg w 1 kg jabłek), a także pektynę (1–1,5 g w 100 g świeżego jabłka).
  • przeciwutleniacze – polifenole (kwercetyna) o działaniu antykancerogennym (przeciw nowotworom jelita grubego i wątroby) oraz chroniące system nerwowy przed stresem oksydacyjnym (zapobieganie chorobie Alzheimera i Parkinsona).
  • pektyny – związki o działaniu przeczyszczającym i wpływającym na florę bakteryjną w jelicie grubym, a tym samym regulujące perystaltykę jelit. Dzięki pektynom jabłka stanowić mogą lek zarówno przeciwbiegunkowy, jak i przeciwzaparciowy. Dodatkowo pektyny neutralizują substancje toksyczne w organizmie – wiążąc pierwiastki radioaktywne (stront i kobalt) i usuwając je z organizmu oraz obniżając stężenie we krwi cholesterolu LDL i trójglicerydów poprzez wiązanie ich w przewodzie pokarmowym i zapobieganiu przedostawaniu się ich do krwioobiegu.
  • kwasy organiczne –  (jabłkowy, cytrynowy, winowy) Za działanie przeciwstarzeniowe odpowiedzialne są zawarte w jabłku kwasy owocowe, tzw. AHA (Alfa Hydroxy Acidis). Mają one właściwości przeciwzmarszczkowe, przeciwzapalne, wybielające a także regenerujące. Kwasy AHA pozyskane z jabłek stosowane są w różnych stężeniach, w niższych działają na naskórek a w większych również na głębsze warstwy skóry. Dzięki działaniu kwasów skóra sucha, narażona na długotrwałe działanie promieni słonecznych odzyskuje odpowiednie nawilżenie i blask, dlatego stosowanie tego typu kuracji zalecane jest szczególnie po lecie. Z powodzeniem może być stosowane nawet w przypadku skóry trądzikowej, gdyż działa bakteriobójczo i pomaga pozbyć się dermatoz i wyprysków. Oprócz tego sprawdza się w przypadku cery dojrzałej, gdyż skutecznie poprawia elastyczność skóry i wygładza zmarszczki. 
  • witaminy zawierają sporo witaminy C, witaminy z grupy B oraz prowitaminę A, witaminy E, K, PP, które rewitalizują naskórek.
  • witamina C ma ogromne znaczenie przy usuwaniu wolnych rodników oraz w biosyntezie kolagenu, odpowiedzialnemu za utrzymywanie odpowiedniej wiotkości skóry. Witamina C oraz witamina P dzięki właściwościom uszczelniającym i uelastyczniającym ścianki włosowate naczyń krwionośnych, zapobiega powstawaniu wysięków podskórnych i „pajączków”.
  • pierwiastkiwapń, żelazo, fosfor, potas, krzem.
  • potas – zawarty w jabłkach w dużej ilości (134 mg K/100 g św. m.) wpływa dodatnio na pracę serca i układu nerwowego, jak również wzmacnia układ odpornościowy organizmu.
  • krzem – “pierwiastek urody” mający wpływ na zdrowy wygląd włosów i paznokci.
  • Pestki  wyciąg z nich zawiera izoflawony (fito-hormony), fitosterol i podstawowe kwasy tłuszczowe. Zwiększają one giętkość oraz elastyczność naskórka, rekompensując spadek hormonów spowodowany starzeniem się skóry.
  • dodatkowo:
    ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie.
    gryzienie twardego jabłka służy dziąsłom. Jednak wbrew obiegowej opinii nie wolno jeść jabłek po umyciu zębów, ponieważ zawarty w nich cukier sprzyja rozwojowi próchnicy.
    są niezastąpione w kuracjach odchudzających, cenią je kobiety, które dbają o linię, bo sycą i dostarczają stosunkowo niewiele kalorii (30–50 kcal w 100 g). Jednak jabłek nie można jeść bezkarnie, bo zawierają sporo cukru. W prawidłowo skomponowanej diecie zaleca się 300 g owoców dziennie, a w kuracjach odchudzających – tylko 150 g. Jeśli będziemy jeść więcej, to nie schudniemy.

Wartości odżywcze – jabłka (wartości średnie, wybrane) 


Wartości odżywcze w 100 g                                        
Kalorie (wartość energetyczna) 52 kcal / 218 kJ
Białko 0,26 g
Tłuszcz 0,17 g
Węglowodany 13,81 g
Błonnik pokarmowy

2,4 g

 Witamina C 4,6 mg 
 Kwas foliowy 3 µg 
 Wapń 6 mg 
 Żelazo 0,12 mg 
 Magnez 5 mg 
 Fosfor 11 mg 
 Potas 107 mg 
Fluor 3,3 µg
Cholesterol 0 mg

Wybrane odmiany jabłek

Staropolskie odmiany:


  • Antonówka

    Wyhodowana w Rosji, ale bardzo popularna w Polsce. Jest to jesienna odmiana. Owoce są bardzo cenione ze względu na ich soczystość i lekko kwaskowaty smak. Są koloru jasnozielonego, z żółtym rumieńcem. Typową dla Polski odmianą jest Antonówka Śmietankowa, która ma dość duże owoce.
    Delikates
    Polska jesienna odmiana jabłoni. Zbiory zazwyczaj odbywają się we wrześniu. Często spotykana jest na działkach i w ogródkach przydomowych. Owoce są koloru jasnozielonego, pokryte czerwonym rumieńcem. Odmiana bardzo odporna na mróz.
    Kosztela
    Bardzo stara, jesienna odmiana jabłoni. W Polsce uprawiana od XVII wieku. Owoce są kuliste, słomkowozielone, przechodzące w kolor żółty. Bardzo soczyste, lubiane ze względu na słodki smak. Odmiana odporna na mrozy i choroby.
    Papierówka
    Zwana oliwką inflancką, to jedna z najbardziej znanych odmian w Polsce. Owoce średniej wielkości, koloru jasnozielonego, gdy dojrzeją stają się prawie białe. Mają kwaskowaty smak, a miękisz bardzo delikatny i aromatyczny. Jest to odmiana bardzo wytrzymała na mróz. Obecnie rzadko spotykana w uprawie tradycyjnej.
    Malinówka
    Zwana „Malinówką Oberlandzką” jest jedną ze starszych odmian bardzo popularnych w Polsce. Jak sama nazwa wskazuje ma malinowy smak. Kolor owocu jest czerwono – różowy. Ma kruchy, różowy i słodkawy miąższ.

Pozostałe odmiany (wybrane):


  • Cortland

    Silnie rosnąca odmiana deserowa pochodzenia amerykańskiego, wcześnie, obficie i regularnie owocująca. Wytwarza średnie i duże owoce z cienką skórką i tłustym nalotem, żółtozielone z czerwonym rumieńcem. Miąższ kruchy, soczysty, aromatyczny. Owoce dojrzewają na przełomie września i października. Odmiana odporna na mróz ale wrażliwa na parcha jabłoni.
    Elstar
    Holenderska odmiana deserowa o drzewach średnio silnie rosnących owocujących naprzemiennie. Owoce średnie i małe o grubej, żółtozielonej skórce i pomarańczowo czerwonym rumieńcu. Miąższ żółty, kruchy i soczysty o winno – korzennym posmaku. Dojrzewa we wrześniu – październiku.
    Gala
    Odmiana pochodząca z Nowej Zelandii. Zaliczana do jabłek deserowych, ponieważ charakteryzuje je słodko-winny smak. Posiada czerwono-pomarańczową barwę.
    Gloster
    Kwaśny i orzeźwiający smak oraz twardy miąższ każą zaliczyć glostery do jabłek przeznaczanych do obróbki termicznej.
    Golden Delicious
    Charakteryzuje je żółta, wręcz złota barwa oraz słodko-winny smak. „Złote” jabłka są odmianą zimową, które zaliczamy do odmian deserowych.
    Idared
    To żółto-zielone jabłka z czerwonym rumieńcem. Charakteryzują się kwaśnym smakiem, dlatego należy je przetworzyć.
    Janagold
    Soczyste, słodko-kwaśne jabłka zaliczane do odmiany stołowej o charakterystycznej kremowej barwie.
    Ligol
    Zimowa odmiana jabłek, o żółtym zabarwieniu i korzennym smaku. Zaliczane do jabłek deserowych.
    Lobo
    Kanadyjskie, jesienne jabłka o intensywnym czerwonym zabarwieniu i kwaśnym smaku. Przeznaczone do obróbki termicznej.
    Rubin
    Zimowa odmiana jabłek, sprowadzonych z Czech. Słodko-winny smak i pomarańczowo-żółto-czerwona barwa każe zaliczyć je do odmiany deserowej.
    Szampion, champion, sampion
    Jesienne jabłka, o zielono-żółtej skórce i widocznym rumieńcu oraz o kwaskowatym posmaku. Nadają się do obróbki termicznej.

Znaczenie kulturowe i symboliczne

  • Udomowione jabłonie dające wartościowe i smaczne owoce rozprzestrzeniły się z Azji środkowej przez Azję Mniejszą na resztę Europy. Odtąd jabłko w Europie było symbolem zdrowia, życia, urodzaju, płodności, miłości, jesiennych żniw w Europie, ale też wiosny (wspólnie z kwiatem jabłoni), dostatku, długowieczności i nieśmiertelności. Dzięki biblijnemu mitowi o Adamie i Ewie, którzy ważyli się zakosztować „zakazanego owocu”, jabłko dzisiaj traktowane jest także jako afrodyzjak.
  • Jako symbol płodności i dostatku darowano jabłka przy obrzędach weselnych, stąd jabłko miało konotacje miłosne i erotyczne, takie jak jabłko Wenus w imperium rzymskim, albo jabłko niezgody, przyznane przez Parysa Afrodycie, bogini miłości, w zamian za małżeństwo z Heleną. Jabłka do dzisiaj są synonimami piersi kobiecych. Jabłka jako symbol płodności są też symbolem dzieci swoich rodziców, stąd popularne przysłowia.
  • Złote jabłka były symbolem nieśmiertelności i najwyższego bogactwa, ale też wiecznego życia w zaświatach czyli pozagrobowego. Jabłka mogły więc jednocześnie przypominać o śmierci i o życiu. Znajduje to odzwierciedlenie w mitologiach, kiedy jabłoń jest cudownym drzewem, rosnącym w zaświatach, gdzie aby się dostać jako człowiek trzeba umrzeć – np. na indyjskiej górze Meru, na której mieszkają bogowie, rośnie też gigantyczna, różana jabłoń (Jambu), a obok góry leży Wyspa Różanej Jabłoni, Jambudvipa.
  • W mitologii celtyckiej jabłoń miała dawać schronienie duszom zmarłych. W centrum Avalonu w celtyckich zaświatach ma rosnąć jabłoń posiadająca jednocześnie kwiaty i owoce. Zjedzenie jabłka z tej jabłoni miało dawać wieczną młodość i nieśmiertelność.
  • W mitologii greckiej występują natomiast jabłonie rosnące w sadzie nimf Hesperyd rodzące złote jabłka dające nieśmiertelność.
  • W mitologii rzymskiej „Pomona” (owocowa) to czczona w czasach cesarstwa, ważna bogini owoców i sadów owocowych. Pomona miała w Rzymie swoją świątynię i kapłanów, a jabłka to jedne z jej wielu owoców. Dla Rzymian jabłko było też symbolem wiecznego życia i zaświatów, a więc końca życia doczesnego, stąd zwrot „ab ovo usque ad mala” – od jaja (początku życia) do jabłka (końca życia). Czerwone jabłka w kulturze rzymskiej były przede wszystkim symbolem Wenus, bogini miłości i pożądania.
  • W chrześcijaństwie jabłko utożsamiane jest z grzechem W tradycji chrześcijańskiej jabłko związane z rytuałami pogańskiej płodności było symbolem pokusy i pożądania. Według średniowiecznych i renesansowych artystów jabłko było na ich obrazach owocem zerwanym przez Ewę z drzewa poznania dobra i zła. Biblia nie zawiera nazwy owocu – Adam i Ewa zjedli po prostu owoc z drzewa poznania. Prawdopodobnie dodatkowe zamieszanie sprawił fakt, że słowo jabłko po łacinie jest identyczne ze słowem „zły”, „zło”. Jabłko stało się więc symbolem zła, owocu zakazanego w kulturze chrześcijańskiej – a także symbolem grzechu i zdrady, zwłaszcza w życiu prywatnym, trucizny, mroku lub ciemności. Według legendy chrześcijańskiej (nie zawartej w Biblii) tłumaczono wypukłą chrząstkę na grdyce męskiej tym, że pierwszemu mężczyźnie, czyli Adamowi, miał utkwić w gardle kawałek owego zakazanego jabłka, skąd popularna nazwa wypukłości – jabłko Adama.


Ciekawostki

  • W zaciszu domowym jabłka ma dodatkowe zastosowanie. Trzymane przez noc w jednej torebce z niedojrzałym awokado sprawi, że na drugi dzień ten egzotyczny owoc będzie nadawał się do jedzenia.
  • Jabłka wykorzystuje się w niektórych polskich ludowych obrzędach do miłosnych wróżb
  • Popularna legenda mówi, iż Newton odkrył prawo grawitacji po tym, jak na głowę spadło mu jabłko
  • Amerykanie nazywają Wielkim Jabłkiem (Big Apple) miasto Nowy Jork
  • Jabłko jest logo jednej z najbardziej znanych firm IT – Apple




razem dla dawcow znizki dla hdk krwiodawstwo oddaj krew legionhdk krwiodawstwo

  • Honorowy Krwiodawco! – korzystaj ze zniżek dla HDK, które wspólnie z innymi Klubami zdobyliśmy dla Ciebie!
    Razem dla Dawców – ogólnopolski program zniżek dla krwiodawców, który posiada Honorowy Patronat Krajowej Rady Honorowego Krwiodawstwa Polskiego Czerwonego Krzyża!


 


Polub nasz fanpage

Polub tą stronę

Zostaw komentarz

Adres email nie bedzie widoczny. Pola zaznaczone gwiazdką są obowiazkowe. *