Logo ruchome legion klub hdk

6 legion portal legion honorowi dawcy krwi klub fundacja legion legionhdk

 

wikipedia odzywianie zdrowie krwiodawstwo oddaj krew klub legion legionhdk

Wikipedia - burak zwyczajny

(Beta vulgaris L.) – gatunek w różnych systemach klasyfikacyjnych zaliczany do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dzikiego, który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach. W Polsce pospolita roślina uprawna.

 

opis pochodzenie odzywianie zdrowie krwiodawstwo oddaj krew klub legion legionhdkOpis i pochodzenie

     Burak jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. W pierwszym roku uprawy tworzy zgrubiałe, ciemnoczerwone (barwę nadają betayjany), jadalne korzenie spichrzowe. W drugim roku uprawy pojawiają się pędy kwiatostanowe. Owoce buraka są zrośnięte po kilka w tzw. kłębek.

     Liście buraka ćwikłowego są zielono-czerwonawe, osadzone na długich, soczystych ogonkach. Młode liście, znane jako boćwina (botwina), są także jadalne.

     Kształt korzenia (wydłużony, kulisty, płaskokulisty), jego wielkość i intensywność barwy zależy od odmiany (na rynku dostępnych jest wiele odmian). Korzeń buraka jest zasadotwórczy, zawiera białko, cukry, sole mineralne, witaminy z grupy B, witaminę C. Ma znaczenie dietetyczne dzięki dużej zawartości błonnika (wpływa dodatnio na trawienie) oraz dzięki zawartości kwasu jabłkowego, cytrynowego, winnego i szczawiowego.

     Wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dzikiego, który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach.

 

pochodzenie burak zwyczajny zdrowie odzywianie krwiodawstwo klub legion legionhdk

 

wartosci odzywcze odzywianie zdrowie krwiodawstwo oddaj krew klub legion legionhdkWartości odżywcze

Wartości odżywcze buraków (w 100 g)  surowych/ugotowanych.

Wartość energetyczna - 43/44 kcal

 

  Wartości odżywczew 100 g)

    Witaminy         Minerały   
   Białko ogółem - 1.61/1.68 g    Witamina C – 4.9/3.6 mg    Wapń – 16/16 mg
   Tłuszcz - 0.17/0.18 g    Tiamina – 0.031/0.027 mg    Żelazo - 0.80/0.79 mg      
   Węglowodany - 9.56/9.96 g      Ryboflawina – 0.040/0.040 mg    Magnez - 23/23 mg
   - w tym cukry proste 6.76/7.96       Niacyna - 0.334/0.331 mg    Fosfor - 40/38 mg 
   Błonnik - 2.8/2.0 g    Witamina B6 - 0.067/0.067 mg         Potas - 325/305 mg
     Kwas foliowy -  109/80 µg    Sód – 78/77 mg 
     Witamina A – 33/35 IU    Cynk - 0.35/0.35 mg
     Witamina E – 0.04/0.04 mg  
     Witamina K - 0.2/0.2 µg  

 

sklad i wlasciwosci odzywianie zdrowie krwiodawstwo oddaj krew klub legion legionhdkSkład i właściwości

      Burak ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza jebetalainom - tym samym barwnikom, które występują m.in. w szpinaku. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Powinni je jadać nadciśnieniowcy - badacze udowodnili, że azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu. Co ciekawe, im wyższe ciśnienie pacjentów, tym silniejsze działanie azotanów. Natomiast kwas foliowy, w który obfitują buraki, nie tylko warunkuje prawidłowy rozwój płodu, ale też pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę - jej wysoki poziom może wywołać choroby serca. Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych.

     Właściwości zdrowotne zawdzięczają także antocyjanom, a więc tym samym barwnikom, jakie występują w czerwonym winie. To ich moc sprawia, że odporność zostaje wzmocniona, a ciało wolniej się starzeje. Ich regularne spożywanie przyczynia się też do poprawienia kolorytu cery oraz kondycji skóry. Burak w każdej postaci wzmacnia odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe. Jeśli więc dopadnie nas grypa czy też mononukleoza (choroba zakaźna, która objawami przypomina ostrą, ropnąanginę, ale wywołuje również znaczne powiększenie śledziony i wątroby), pijmy sok z buraka. Może on złagodzić ich przebieg. Buraki mają też działanie wykrztuśne, pomagają więc przy kaszlu.
Dzięki właściwościom zasadotwórczym buraki przywracają równowagę w żołądku po zakwaszających go mięsiwach i słodyczach. Buraki łagodzą też skutki nadużycia alkoholu.

     Także panie w okresie menopauzy zawsze powinny pamiętać o burakach, które zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Podobnie jak soja, łagodzą dolegliwości przekwitania: dotleniają serce, wyrównują jego pracę, zmniejszają także ciśnienie krwi, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca i nawracające migreny.

     Są one też bogate w pierwiastki mineralne, takie jak: żelazo, magnez, wapń i potas. Składniki te rozpuszczają się w wodzie, dlatego też lepiej nie gotować buraków (ewentualnie ugotować je w skórce), a pokusić się o ich upieczenie albo zjedzenie na surowo. Buraki szczególnie polecane są dzieciom, młodzieży i kobietom w ciąży. Z kolei osoby, które walczą z cukrzycą powinny się jednak wystrzegać buraków jak ognia. W ich ćwikłowej odmianie występuje prawie 10 proc. cukru!

     Uwaga! - Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.

 

znaczenie w krwiodawstwie odzywianie zdrowie krwiodawstwo oddaj krew klub legion legionhdkZnaczenie w krwiodawstwie

     Mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Niezwykłe właściwości zdrowotne ma świeży sok z surowych buraków. Jest on doskonałym środkiem krwiotwórczym, który zapobiega anemii, wzmacnia układ krwionośny i wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny.

 

odmiany burak zwyczajny zdrowie odzywianie krwiodawstwo klub legion legionhdk

 

rodzaje odmiany odzywianie zdrowie krwiodawstwo oddaj krew klub legion legionhdkRodzaje i odmiany

      Wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dzikiego, który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie i zaliczyć do nich możemy:

  • burak liściowy, boćwina – uprawiany dla liści jadalnych, odmiana mało znana w Polsce;
  • burak korzeniowy;
  • burak cukrowy – uprawiany ze względu na korzeń, który zawiera około 20% cukru;
  • burak ćwikłowy – roślina warzywna, uprawiana ze względu na silnie wybarwiony korzeń;
  • burak pastewny – uprawiany na paszę.

 

 ciekawosktki odzywianie zdrowie krwiodawstwo oddaj krew klub legion legionhdkCiekawostki i przepisy

     Pierwsza cukrownia buraczana na świecie powstała w 1802 r. w Konarach koło Wołowa, gdzie do dziś znajdują się jej ruiny z wielojęzyczną tablicą informacyjną. Przerabiane buraki zawierały wtedy 4% cukru (dziś 18%).

    

PRZEPIS na KISZONY SOK Z BURAKÓW

Składniki:

  • 1/2 kg buraków
  • skórka z razowego chleba
  • czosnek
  • koperek lub natka pietruszki
  • cukier
  • sól

     Buraki umyj, obierz, pokrój w plastry i ułóż w kamiennym garnku. Zalej je 1 litrem przegotowanej wody. Dodaj pokrojony w plastry czosnek, chleb, łyżkę cukru i soli. Przykryj gazą, odstaw w ciepłe miejsce na 3–5 dni. Sfermentowany sok przecedź, przelej do wyparzonych butelek. Można go przechowywać w chłodnym miejscu kilka dni. Przed podaniem przypraw solą i cukrem, posyp zieleniną.

 

Aurorzy:

 

Ostatnie donacje

Jakub Łukasik

Donacja: Krew pełna: 450ml
Miejsce: Punkt / RCKiK Zielona Góra

Kraj donacji: pl
Ilość oddanej krwi: 24300


Data: 2018-10-15

2004-03-03
Tomasz

Donacja: Krew pełna: 450ml

2014-09-09
Tomasz

Donacja: Krew pełna: 450ml

2015-06-11
Tomasz

Donacja: Krew pełna: 450ml

Zespół legionu

  • Koordynator Nowego Dworu Mazowieckiego

    Daniel Jeszke

  • Koordynator Oddziału Szczecin

    Artur Grobelko

  • Koordynator Oddziału WWL

    Paweł Kowalik

  • Koordynator Oddziału Internetowego

    Jarek Schnober

Wydarzenia

Wybierz upominek

Zobacz więcej

Partnerzy strategiczni

Zaloguj
Zarejestruj